donderdag 6 november 2014

zondag 2 november 2014

Jan en de Jugendstilposter

Reflectieformulier beeldend onderwijs

opdrachtomschrijving: Jan en de Jugendstilposter
naam student: Lotte van Wessel


component
beschrijving
1
2
3
4
5
betekenis
De bedoeling van deze les was om een jugendstil poster te maken, waarbij je een soort reclame maakt voor een product naar keuze. Ik ben niet heel bekend met het onderwerp maar natuurlijk ken ik wel een aantal posters die daarmee te maken hebben. Ik heb geprobeerd de sierlijke lijnen in mijn poster te verwerken.


x


vorm
De sierlijke lange lijnen heb ik geprobeerd te laten zien door de stengels van mijn bloemen extra lang en niet recht te maken. Ook heb ik dit met de blaadjes van mijn bloemen proberen te doen. Toen ik hiermee klaar was vond ik het helemaal niet op jugendstil lijken en heb ik besloten om de achtergrond geel te maken en er nog meer ronde vormen aan toe te voegen.



x

materie
-Soft pastel
-Wit A3 papier

Het soft pastel was fijn om mee te werken omdat je het makkelijk uit kon vegen. Ik had wel liever ander materiaal gebruikt omdat ik het materiaal niet bij jugendstil vind passen. Ook gingen soms verschillende kleuren door elkaar heen omdat je er per ongeluk overheen veegde.


x


beschouwing
Ik heb geprobeerd het beeld van het slaolie portret na te maken. Dit is echter niet gelukt zoals ik dat wilde. Ik had beter veel meer bloemen kunnen maken om dat effect te krijgen. De gele achtergrond vind ik er wel heel goed bij passen omdat je daardoor gelijk een associatie krijgt met jugendstil.

x



werkwijze
Ik had nog nooit met dit materiaal gewerkt. Ik vond het ook niet heel fijn om mee te werken omdat je snel meerdere kleuren door elkaar krijgt doordat je er per ongeluk overheen veegt. Ik had dit materiaal liever bij een andere opdracht gebruikt.


x


onderzoek
 
 Ik heb alleen een foto van het eindresultaat omdat mijn vingers tussendoor erg vies waren van het krijt. Ik heb op het aller laatste moment nog besloten om een gele achtergrond te doen en daardoor lijkt het iets meer op jugendstil.


x



eindoordeel:
3
Wat vind je geslaagd? Leg uit.

Ik vind dat de sierlijke vormen goed zijn gelukt en dat de reclame duidelijk overkomt. Het is duidelijk dat dit een poster is voor een bloemist ‘van Beest’.
Wat kon beter? Waarom?

Ik had de poster veel meer in de vorm van het jugendstil moeten maken. Ik kwam er te laat achter dat het er niet helemaal goed uit zag dus ik kon niet meer opnieuw beginnen.



Bij het maken van bovenstaande opdracht heb je beelden gebruikt als inspiratiebron. Geef van minimaal één door jou gebruikt beeld aan wat de functie is en beschrijf waarom je dat vindt.


beeld
functie(s)
beschrijving


Hier heb ik mijn inspiratie vandaag gehaald.
Als je aan jugendstil denkt, dan denk ik dat de meeste mensen aan deze poster moeten denken. Dit is typerend voor de stijl en daarom wilde ik de vormen van deze poster ook in die van mij verwerken.

Feedback op muziek

Ik heb feedback gegeven op Esther haar partituur.

Ik vind het een erg leuk en makkelijk liedje om mee te beginnen. Vooral als kinderen nog geen ervaring hebben met het lezen van een partituur is dit een handig liedje om mee te beginnen. Misschien zullen sommige kinderen het lied herkennen en dan kunnen zij er ook iets over vertellen.
Ik vind de klank van het lied goed beschreven, het is duidelijk hoe je de partituur moet gebruiken. Wat is wel mis zijn de vorm en betekenis van het lied.
Al met al lijkt het me duidelijk hoe je deze partituur moet gebruiken, voor zowel leraren als kinderen.

 Esther haar partituur

Feedback op Beeldend


Persoonlijke feedback en reflectie op instructiefilm

De verschillende functies van drama en dans in de samenleving zijn dat kinderen leren om hun fantasie, creativiteit en zelfvertrouwen te ontwikkeling. Doordat ze dit (op school) leren kunnen ze beter in de maatschappij functioneren. Drama neemt binnen het onderwijs een bijzondere plaats in.
Ik heb al kind nooit iets met drama te maken gehad, ik kan me niet herinneren dat ik drama had op de basisschool. Natuurlijk heb ik mijn groep 8 musical gehad maar daarvoor nooit. Wel heb ik mijn hele leven lang gedanst. Van ballet tot hiphop. Dat vond ik altijd heel leuk om te doen.
Ik vind het belangrijk dat kinderen dit vak op de basisschool krijgen omdat ze zich hierdoor leren ontwikkelen. Door verschillende opdrachten te doen leren kinderen met elkaar en met zichzelf omgaan. In deze cursus heb ik geleerd dat een drama les geven niet moeilijk hoeft te zijn maar wel heel duidelijk. Kinderen moeten weten wat er in de les gaat gebeuren en ze moeten ook weten waarom ze dat gaan doen. Wat ik in onze lessen bijvoorbeeld merkte was dat als iets niet helemaal duidelijk was, dat niemand ook iets deed omdat je eerst afwacht wat de rest gaat doen. Als het meteen duidelijk is dan begint iedereen tegelijk met de opdracht. Ook heb ik de verschillende soorten van drama geleerd en dat is weer handig om zelf een les te kunnen gaan maken.

Ik vind dat ons instructie filmpje heel duidelijk uitlegt hoe je met deze werkvorm aan de gang kunt gaan. Doordat we eerst hebben gefilmd en daarna de voice-over eronder hebben geplakt denk ik dat het heel makkelijk te volgen is. Er wordt langzaam en stap voor stap verteld hoe je deze werkvorm moet aanpakken en ook wat je moet doen als het niet gaat zoals het hoort. Wel vind ik dat we beter een andere ruimte hadden kunnen gebruiken om te filmen maar dat was niet anders.. Ook hadden we misschien meer gebruik kunnen maken van leuke effecten maar omdat we allemaal nog nooit eerder met het programma hadden gewerkt, wisten we niet goed hoe dat moest.

De samenwerking vond ik erg goed gaan. Aan het begin wisten we niet goed hoe we het moesten gaan aanpakken maar dat kwam misschien ook omdat we nog geen groepsopdrachten hadden gehad, en niet dit soort opdrachten. Toen we eenmaal begonnen waren ging het echter wel gewoon heel goed. We konden allemaal onze ideeën kwijt en door middel van goed overleg kwamen we tot de uiteindelijke conclusies. We hebben alles in een dag af kunnen krijgen doordat we met zijn vieren erg hard door konden werken.