donderdag 6 november 2014

zondag 2 november 2014

Jan en de Jugendstilposter

Reflectieformulier beeldend onderwijs

opdrachtomschrijving: Jan en de Jugendstilposter
naam student: Lotte van Wessel


component
beschrijving
1
2
3
4
5
betekenis
De bedoeling van deze les was om een jugendstil poster te maken, waarbij je een soort reclame maakt voor een product naar keuze. Ik ben niet heel bekend met het onderwerp maar natuurlijk ken ik wel een aantal posters die daarmee te maken hebben. Ik heb geprobeerd de sierlijke lijnen in mijn poster te verwerken.


x


vorm
De sierlijke lange lijnen heb ik geprobeerd te laten zien door de stengels van mijn bloemen extra lang en niet recht te maken. Ook heb ik dit met de blaadjes van mijn bloemen proberen te doen. Toen ik hiermee klaar was vond ik het helemaal niet op jugendstil lijken en heb ik besloten om de achtergrond geel te maken en er nog meer ronde vormen aan toe te voegen.



x

materie
-Soft pastel
-Wit A3 papier

Het soft pastel was fijn om mee te werken omdat je het makkelijk uit kon vegen. Ik had wel liever ander materiaal gebruikt omdat ik het materiaal niet bij jugendstil vind passen. Ook gingen soms verschillende kleuren door elkaar heen omdat je er per ongeluk overheen veegde.


x


beschouwing
Ik heb geprobeerd het beeld van het slaolie portret na te maken. Dit is echter niet gelukt zoals ik dat wilde. Ik had beter veel meer bloemen kunnen maken om dat effect te krijgen. De gele achtergrond vind ik er wel heel goed bij passen omdat je daardoor gelijk een associatie krijgt met jugendstil.

x



werkwijze
Ik had nog nooit met dit materiaal gewerkt. Ik vond het ook niet heel fijn om mee te werken omdat je snel meerdere kleuren door elkaar krijgt doordat je er per ongeluk overheen veegt. Ik had dit materiaal liever bij een andere opdracht gebruikt.


x


onderzoek
 
 Ik heb alleen een foto van het eindresultaat omdat mijn vingers tussendoor erg vies waren van het krijt. Ik heb op het aller laatste moment nog besloten om een gele achtergrond te doen en daardoor lijkt het iets meer op jugendstil.


x



eindoordeel:
3
Wat vind je geslaagd? Leg uit.

Ik vind dat de sierlijke vormen goed zijn gelukt en dat de reclame duidelijk overkomt. Het is duidelijk dat dit een poster is voor een bloemist ‘van Beest’.
Wat kon beter? Waarom?

Ik had de poster veel meer in de vorm van het jugendstil moeten maken. Ik kwam er te laat achter dat het er niet helemaal goed uit zag dus ik kon niet meer opnieuw beginnen.



Bij het maken van bovenstaande opdracht heb je beelden gebruikt als inspiratiebron. Geef van minimaal één door jou gebruikt beeld aan wat de functie is en beschrijf waarom je dat vindt.


beeld
functie(s)
beschrijving


Hier heb ik mijn inspiratie vandaag gehaald.
Als je aan jugendstil denkt, dan denk ik dat de meeste mensen aan deze poster moeten denken. Dit is typerend voor de stijl en daarom wilde ik de vormen van deze poster ook in die van mij verwerken.

Feedback op muziek

Ik heb feedback gegeven op Esther haar partituur.

Ik vind het een erg leuk en makkelijk liedje om mee te beginnen. Vooral als kinderen nog geen ervaring hebben met het lezen van een partituur is dit een handig liedje om mee te beginnen. Misschien zullen sommige kinderen het lied herkennen en dan kunnen zij er ook iets over vertellen.
Ik vind de klank van het lied goed beschreven, het is duidelijk hoe je de partituur moet gebruiken. Wat is wel mis zijn de vorm en betekenis van het lied.
Al met al lijkt het me duidelijk hoe je deze partituur moet gebruiken, voor zowel leraren als kinderen.

 Esther haar partituur

Feedback op Beeldend


Persoonlijke feedback en reflectie op instructiefilm

De verschillende functies van drama en dans in de samenleving zijn dat kinderen leren om hun fantasie, creativiteit en zelfvertrouwen te ontwikkeling. Doordat ze dit (op school) leren kunnen ze beter in de maatschappij functioneren. Drama neemt binnen het onderwijs een bijzondere plaats in.
Ik heb al kind nooit iets met drama te maken gehad, ik kan me niet herinneren dat ik drama had op de basisschool. Natuurlijk heb ik mijn groep 8 musical gehad maar daarvoor nooit. Wel heb ik mijn hele leven lang gedanst. Van ballet tot hiphop. Dat vond ik altijd heel leuk om te doen.
Ik vind het belangrijk dat kinderen dit vak op de basisschool krijgen omdat ze zich hierdoor leren ontwikkelen. Door verschillende opdrachten te doen leren kinderen met elkaar en met zichzelf omgaan. In deze cursus heb ik geleerd dat een drama les geven niet moeilijk hoeft te zijn maar wel heel duidelijk. Kinderen moeten weten wat er in de les gaat gebeuren en ze moeten ook weten waarom ze dat gaan doen. Wat ik in onze lessen bijvoorbeeld merkte was dat als iets niet helemaal duidelijk was, dat niemand ook iets deed omdat je eerst afwacht wat de rest gaat doen. Als het meteen duidelijk is dan begint iedereen tegelijk met de opdracht. Ook heb ik de verschillende soorten van drama geleerd en dat is weer handig om zelf een les te kunnen gaan maken.

Ik vind dat ons instructie filmpje heel duidelijk uitlegt hoe je met deze werkvorm aan de gang kunt gaan. Doordat we eerst hebben gefilmd en daarna de voice-over eronder hebben geplakt denk ik dat het heel makkelijk te volgen is. Er wordt langzaam en stap voor stap verteld hoe je deze werkvorm moet aanpakken en ook wat je moet doen als het niet gaat zoals het hoort. Wel vind ik dat we beter een andere ruimte hadden kunnen gebruiken om te filmen maar dat was niet anders.. Ook hadden we misschien meer gebruik kunnen maken van leuke effecten maar omdat we allemaal nog nooit eerder met het programma hadden gewerkt, wisten we niet goed hoe dat moest.

De samenwerking vond ik erg goed gaan. Aan het begin wisten we niet goed hoe we het moesten gaan aanpakken maar dat kwam misschien ook omdat we nog geen groepsopdrachten hadden gehad, en niet dit soort opdrachten. Toen we eenmaal begonnen waren ging het echter wel gewoon heel goed. We konden allemaal onze ideeën kwijt en door middel van goed overleg kwamen we tot de uiteindelijke conclusies. We hebben alles in een dag af kunnen krijgen doordat we met zijn vieren erg hard door konden werken.

donderdag 23 oktober 2014

De bozbezbozzel

Reflectieformulier beeldend onderwijs

opdrachtomschrijving: de bozbezbozzel
naam student: Lotte van Wessel


component
beschrijving
1
2
3
4
5
betekenis
We hebben geprobeerd een mythisch wezen te maken d.m.v inspiratie uit films en foto’s.


x


vorm
Ons idee was om een draak na te maken. We wilde dus veel gebruik maken van puntige vormen en werken met vleugels.


x


materie
-Stanleymes
-Basiskarton
-Snijmat
-Potlood
-Papier.

Ik vond het heel vervelend om te moeten snijden met een stanleymes, omdat ik het heel veel moeite koste om door het basiskarton te komen met het mes. Ik had wel liever iets scherpers willen hebben.


x


beschouwing
We hebben geprobeerd de draak uit “how to train your dragon” na te maken. We hebben dus veel delen van het lichaam puntig te maken, zoals op de rug.


x


werkwijze
Ik heb nog nooit eerder met basiskarton gewerkt. Wel met een stanleymes. Het materiaal basiskarton vond ik vervelend, omdat het snijden niet gemakkelijk ging.


x


onderzoek



Als eerste hebben we de foto opgezocht van de draak. Daarna hebben we een schets gemaakt van wat we wilde maken. Helaas heb ik de foto van de schets per ongeluk verwijderd, waardoor ik de foto hier niet kan plaatsen. We begonnen eerst met het lichaam en de vleugels. Vervolgens gingen we verder met de kop van de draak. De stekels op de rug hebben we daarna gemaakt en de ondersteuningen onder het lichaam hebben we als laatst gemaakt. We hebben in het begin van deze les eerst goed gekeken naar hoe we het mythische wezen willen maken en hoe het eruit moet zien. Vervolgens onderzochten we de foto van de draak.



x

eindoordeel:
3
Wat vind je geslaagd? Leg uit.
Ik vond dat we goed hebben samengewerkt. Het is niet precies geworden zoals we het wilde, maar door onze fantasie hebben we er toch nog wat leuks van gemaakt.
Wat kon beter? Waarom?

Het snijden kon beter. Als er een stuk uit gesneden moest worden (om twee stukken karton aan elkaar te koppelen) ging dit vaak fout waardoor het stuk te breed was en de twee stukken niet in elkaar paste.

Bij het maken van bovenstaande opdracht heb je beelden gebruikt als inspiratiebron. Geef van minimaal één door jou gebruikt beeld aan wat de functie is en beschrijf waarom je dat vindt.


beeld
functie(s)
beschrijving


Op plan was op deze draak na te maken.
Dit was ons voorbeeld waar we naartoe werkte tijdens het snijden.
We wilde onze mythische wezen op deze draak laten lijken.

Feedback op drama

Feedbackformulier Instructiefilm BP 1.1.1. Kunstvaardig
Jouw naam is: Lotte
Ik heb een instructiefilm bekeken met de werkvorm:
Hoorspel
Deze film is gemaakt door de volgende studenten:

Jacco Heijblom, Judith Priester, Leon Graafland, Daan de Vries en Esther Koelewijn
De film is een goed middel om aankomende leerkrachten te ondersteunen bij het aanbieden van een drama/dans werkvorm voor een bovenbouwgroep van 25 – 30 leerlingen

Onvoldoende
Voldoende

Goed

Motivatie:
Er wordt duidelijk, stap voor stap, uitgelegd wat je moet doen om deze werkvorm uit te kunne voeren. Zowel voor wat de leerkracht moet doen als wat voor de kinderen leuk is en wat zij moeten doen.
Duidelijk wordt hoe een aankomende leerkracht deze drama/ dans werkvorm aan kan bieden aan een bovenbouw klas van het basisonderwijs: Een leek zou door de getoonde stappen te volgen tot een dergelijke uitvoering van de werkvorm moeten kunnen komen
Onvoldoende
Voldoende
Goed
Motivatie:
Door de stappen te volgen moet je als iemand zonder ervaring deze werkvorm moeten kunnen uitvoeren omdat er niks extra’s bij komt kijken buiten deze uitleg om.
In de film is de onderstaande informatie verwerkt:
·         De naam van de werkvorm, met een korte toelichting van de werkvorm
·         Mogelijke lesdoelen  (zie dramadoelstellingen H2.2 van het dramaboek ‘Kijk op Spel’)
·         Welke bron is gekozen n.a.v. het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar
·         Hoe deze bron is verwerkt in de uitvoering van de werkvorm
·         Welke voorbereidingen er nodig zijn om deze werkvorm met 25 – 30 leerlingen uit te voeren
Onvoldoende
Voldoende
goed
Motivatie:
Ik heb geen lesdoelen gehoord/gezien in het filmpje. Ook heb ik geen bron gezien dat te maken heeft met de kinderboekenweek, wel hebben ze aangegeven dat er een mogelijkheid is om de opdracht aan een thema te koppelen.
In de film is de onderstaande informatie verwerkt
·         Wie welke productierol op zich heeft genomen.
·         De datum
·         Het doel van de film (Beroepsproduct 1.1.1 Drama)
·         De naam van de Hogeschool.
Onvoldoende
Voldoende
Goed
Motivatie:
Wie welke productierol op zich heeft genomen mis ik in de tekst, maar ik neem aan dat iedereen ongeveer hetzelfde heeft gedaan en dat het daarom geen toegevoegde waarde heeft om dat erbij te zetten.
Alle deelnemers van een subgroep zijn zichtbaar aanwezig in de film en spelen een rol. 
Onvoldoende
Voldoende
Goed
Motivatie:

In de instructiefilm zijn de volgende ‘scenes’ te herkennen:
·         De werkvorm-in-werking-scene
Studenten laten de werkvorm zien, zoals deze na de voorbereiding en oefening, in de klas uitgevoerd kan worden.
·         De detail-scenes
In een aantal heel korte scenes, laat steeds een detail zien waar je bij de uitvoering van de werkvorm in een bovenbouwgroep, op moet letten. Zie het boek ‘Kijk op Spel’ voor deze informatie.

Onvoldoende
Voldoende
Goed
Motivatie:
Eerst laten ze zien hoe de meeste leerkrachten deze werkvorm zouden aanpakken en daarna laten ze zien wat de andere mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld dat ze de kinderen met hun gezicht naar de muur laten zitten.
De film heeft een prettig tempo en is boeiend, prikkelend voor de doelgroep.
Onvoldoende
Voldoende
goed
Motivatie:
Er zou wat enthousiaster gepraat kunnen worden maar ik kan ook begrijpen dat dat heel lastig is.
De film duurt tussen de 4 en 5  minuten.
Ja/nee